L’inici de l’Univers i la fi del món: dues fronteres de la cosmologia
Segons la teoria del Big Bang i les observacions que el sostenen, el nostre univers va començar fa uns 13 800 milions d’anys, en un estat de temperatura i densitat elevadíssimes. Entre els temes de la cosmologia física, que estudia la història i l’evolució de l’univers, destaquen pel seu interès conceptual els que es refereixen a com va començar el nostre univers i a quina en serà l’evolució futura. Fins on ens podem atansar a les condicions físiques del començament? L’univers, es continuarà expandint indefinidament, com sembla que hagi de ser pel que ara en coneixem? Podrà contenir vida indefinidament? Quines novetats hi ha en aquests camps? En aquests camps, la cosmologia física, s'atansa a la cosmologia filosòfica i la cosmologia religiosa. D.J0U
CV: David Jou (Sitges 1953) és membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans, i catedràtic jubilat de la Universitat Autònoma de Barcelona. Investigador en termodinàmica de processos irreversibles, és també autor d'una àmplia obra poètica i assagística. Entre els llibres de poemes, podem esmentar Les escriptures de l'univers: poemes sobre ciència, i Poemes sobre ciència i fe. Entre els assaigs, Poesia de l'infinit: ciència i mística, Cerebro y universo: dos cosmologías, Introducción al mundo cuántico: de la danza de las partículas a las semillas de las galaxias i Reescribiendo el Génesis.
EL NOSTRE APUNT
Les galàxies són agrupacions d'estrelles a milions d'anys llum anant en línea recta. Es van observar amb telescopi el 1920, i es movien en totes direccions, indicava una expansió, com més lluny a més velocitat de nosaltres, Mirant la llum podem saber la velocitat, en física d'avui podem dir: les galàxies estan "quietes" però l'espai es dilata, nosaltres no. També s'explica que un telescopi fora de la nostra atmosfera pot veure i descobrir millor el món que ens envolta. Quan van descobrir les galàxies a 380.000 anys de l'Univers, es van observar aquestes galàxies com si fossin "un fòssil" d'aquest univers. Es veien unes taquetes vermelles. En un punt coincideixen àtoms per la gravitació i s'ajunten. En la fotografia que s'exposa, es pot comparar com una "ecografia de l'univers" Ara calculem l'edat d'aquest, en 17.800 milions d'anys. Origen" una bilionèsima de segon", la temperatura que es calcula a l'Origen de l'Univers. Hi ha el límit de Planck. No ens permeten arribar al moment inicial.
Fent un resum, ens vam delectar en aquestes incursions al món de les estrelles i galàxies explicades pel Sr. Jou. Sempre tens el gust que aquesta meravella de l'Univers, de voler-lo saber millor, o el que va canviant en les percepcions degut a les noves troballes i invents.
No hay comentarios:
Publicar un comentario