viernes, 9 de noviembre de 2018

RELIGIÓ

EL PAPA FRANCESC: REFORMES I RESISTÈNCIES
VICENS LOZANO
6 DE NOVEMBRE DE 2016

A partir de la primera conferència “Els secrets del Vaticà”, ens endinsem en l'elecció del Papa Francesc , una “revolució “ a l'Església Catòlica.
Amb anècdotes viscudes durant el Conclave i els primers dies del Papa Francesc repassem en una primera part de la Conferència  l'elecció del pontífex, el llegat que li va deixar Benet XVI, el seu pla de reformes i els passos que va fent així com les resistències ferotges dels sectors immobilistes. El fracàs reformista del Sínode del 2015 i la derrota de Francesc en aquesta batalla .
En una segona part fem un repàs a les anècdotes que ens permeten entendre la personalitat de Jorge Mario Bergoglio des de la seva posició de cap de l'Església Catòlica.
Una conferència amena i plena d'interrogants sobre el futur.                                                                                                             V.L.





El nostre apunt
El nostre professor ens explica quin era el llegat del Papa Benet XVI
cap al Papa Francesc "un pontificat conservador, una esglèsia dividida, una imatge deteriorada per diversos escàndols i la renúncia del pontificat".
Decideix, en vista dels consells escrits del seu antecessor, anar viure a Sta Marta i no al Palau Apostòlic. 
La seva elecció no es casual i juguen un important paper les Congregacions, la revolta de les esglésies perifèriques, i la necessitat d'un canvi. La premisa era que no havia de tenir res a veure amb Wikileaks i que no hagués residit mai al vaticà, es va fer realitat.
Jorge Mario Bergoglio, era un desconegut fora del vaticà, un controvertit 
cardenal argentí, el primer pontífex jesuita, un home conservador però 
revolucionari a la vegada, per l'intent d'adaptar-se al segle XXI.
Com a conservador estava enfront al divorci, les parelles gais i al avortament i  farà la política de no condemnar, ans el contrari, tenir misericòrdia...
Per tant per  aconseguir això, necessitarà el Cocell de Cardenals G9 que representen a l'església Universal. Diu "L'església ha de tornar als Principis que l'Evangeli ha deixat en el Concili Vaticà II de Joan XXIII,  una església més democràtica i amb el deure d'escoltar.
Vol reformar la Banca  Vaticana.Va fer tancar tres mil comptes vinculats al narcotràfic, màfia i tràfec d'armes.
Se'ns fa el símil del rellotge aturat que ell posa de nou en marxa amb 
sondeixos a 1200 milions de catòlics al món  i  basats en la família i amb preguntes fins llavors tabús (matrimoni i divorci, parelles no casades, adopció per parelles homosexuals i anticoncepció).
Es reconeixia la família i diferents tipologies de la mateixa, la sexualitat com a acte humà i natural, la denúncia del fetitxisme del diner i d'un sistema econòmic pervers que descarta els joves i grans, i  la violència contra la dona i els problemes de la immigració.
 Tot pendent del Sínode del Octubre del 2015. En ell hi havia el tema de la reinserció dels divorciats i l'acollida del homosexuals. "El Celibat no es toca i no hi haurà dones al sacerdoci, ni tampoc dones cardenals".
No s'acontenta a ningú, però diu: "si el cor s'aferra tan sols a la veritat de la llei, es tanca a la veritat de Deú"
Hi ha quinze cardenals resistents a les reformes finançats per Legionarios de Crist i esclata el Wikileaks 2,  amb documents robats  (Angel Vallejo i Francesca) on es citen pecats de la Cúria.
Futur de la esglèsia de Roma ple d'interrogants, els conservadors han guanyat la batalla, perilla la seguretat, hi ha a l'horitzó una mirada de futur possible,  de l'esglèsia a l'Âsia. 
I ens fa un resum d'anècdotes personals derivades de les seves vivències allà, que li demanem ens comenti, 



                                                                  

No hay comentarios:

Publicar un comentario

FÍSICA, CIENCIES

  LISA MEINER, UNA FÍSICA QUE MAI VA PERDRE LA SEVA HUMANITAT XAVIER ROQUÉ 14 DE FEBRER DE 2025 Lise Meitner, una física que mai no va perdr...