jueves, 22 de marzo de 2018

MUSICA

El nostre apunt
Antonio Vivaldi i les "Quatre Estacions"
Joan Vives













Antoni Vivaldi, violinista i compositor, va néixer el 4 de març de 1678, en un barri a la perifèria de Venècia, darrera la Basílica de Sta. Maria della  Pietà.  El pare venia d'Ucraina i es va casar amb una veneciana.  Ell tenia el tenia el pel roig com el pare i el nas aguilenc. Per això el van anomenar" el capellà roig". Va estudiar amb el mestre de capella de Sta Maria va esdevenir prevere, però al tenir asma, el van dispensar d'oficis religiosos i va anant-se dedicant molt més a compondre música. Alhora apareixien molts més feligresos quan s'hi practicava música als "orfandats" desprès anomenats "Conservatorios". Li van trobar feina a "Ospedale della Pietà",en qualitat de professor de violí. que encara que aquest  era tan sols de noies."Los ospedali són els millor lloc per escoltar musica" De Brosses va escriure. Encara serà un músic a sou, i no un músic independent com  Beethoven i Litz.
Les estructures econòmiques a Venècia van canviar. Fins llavors hi havia hagut supremacia a la Mediterrània. i ara passava al Atlàntic. Venècia   en l' època de Vivaldi hi havien 200.000 habitants a la ciutat, llavors  es reinventa, es troba que aprofitant l'estima per la música i els bons compositors del moment, entre ells Antonio Vivadi, a Venècia s'hi afegeix  també,   la bellesa dels seus palaus i les seves esglésies i tot això fa  que la ciutat,  es converteix en un pol d'atracció per la població de la resta Europa. 
  Corelli  a Roma feia sonates, com "la folia"  i Vivaldi als seus 27 anys feia "Les Variacions de la follia", que tenien una gran capacitat tècnica. Els concerts són conduits per més de 40 novícies , cantant i tocant  però en una gelosia per tal de no ser vistes.... però ho feien extraordinàriament bé. Al 1711 a Àmsterdam ja es publicava en planxes, amb 4 violins "música que flueix" "les rosalies venecianes" una alenada d'expressivitat. (Bach  a Leipzig va substituir els quatre violins per clavicèmbals)
Vivaldi compon llavors música sacra, hi va vendre a dotzenes de concerts. Componia tant, que se'n resen el resultat, a no ser que amb els últims descobriments sobre la seva vida, se'ns afegeixin elements nous.  Viurà en diferents llocs, s'agafava permís, muntava les produccions en un teatre i d'aquesta manera va anar produint moltíssim. 
Vivaldi, retrata la natura, s'imbueix d'ella obra la paleta expressiva de notes musicals:la cadernera, el  rossinyol,els  ocells, els pastors, (bordons de gaites amb xel.los) trompes de  caçadors (imitades per els violins) les tempestes. La natura i el temps són importants, i ell té la virtut de moure'ns l'ànima."Sóm naus amb onades gegants, tota la vida en un mar, on hi ha  vents impetuosos, els nostres sentiments,  i un escull són  els nostres desitjos;  tota la vida un mar"



No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...