miércoles, 13 de marzo de 2019

HISTORIA

12 de març del 2019
Estampats, Indianes i l'origen de la industrialització de Catalunya.
Marta Prevosti.


Tots sabem que l’origen de la industrialització de Catalunya és la indústria tèxtil. Però pocs saben que aquesta aventura va començar amb els estampats, les INDIANES: les teles de cotó estampades imitant els dibuixos de les teles que venien de la Índia, que es van posar de moda a l’Europa del segle XVIII. A Catalunya, però especialment concentrada a Barcelona, va anar creixent una indústria d’indianes molt important, que va anar preparant el país per a la revolució industrial. No solament va crear un teixit professional sòlid, sinó també un món obrer que interioritza el costum i la disciplina del treball. Però també és fonamental el teixit de relacions de mercat, que ja existia, que es va anar desenvolupant i va ser clau per a l’èxit del procés. M. P.





El nostre apunt

Catalunya s`incorpora a la indústria europea a meitat del segle XIX, però

hi ha uns precedents que ho determinen. Aixó comença amb les indianes,
robes de coto llampants, de motius florals i vegetals que provenen de la Índia
al 2000 A.C. i encara ara se'n fan, en alguns llocs de manera artesanal. Estampaven amb motlles de fusta amb colorants de plantes i algun mineral. Tractaven la tela bullint amb sulfats de ferro i quan s'aplicava el colorant, feia una reacció química que ho fixava i aquest procés es mantenia amb secret.
Una altre clau per entendre, era el cotó, que a diferència del lli i la llana
té moltes avantatges.
Quan al segle XVIII amb els holandesos i els anglesos arriben aquestes teles a Europa, van agradar força ja que es vestia majorment amb robes llises,(sobretot les classes baixes) tenen èxit a la burgesia. Les fetes aquí eren més suaus, al gust europeu de llavors.
La prohibició d`importar al segle XVIII amb els Borbons, deixa una escletxa , i es pot importar tan sols des de la Isla de Malta. Hi han petits tallers al 1735 . La primera gran fàbrica és de Jacint Esteva i 1737 la de Bonaventura Canet.
La tècnica es replica i al 1786 hi ha 100 fàbriques sense comptar petits tallers.
Al carrer del Carme nª 106, va arribar a tenir 1000 treballadors. 
Aquí hi ha dos elements que fan que hi hagi un substrat per aquesta industrialització :
1 Els gremis, amb aprenents i mestres etc.
2 El  Consolat de Mar, que era un compendi del comerç a la mediterrània, i uns cónsuls encarregats de complir aquestes lleis, de resoldre els conflictes i activar el comerç.
Ens trobem amb una Barcelona molt dinàmica malgrat que aquí arriba el "Decret de Nova Planta"  excepte en el Dret Civil. 
La darrera clau per entendre el fenomen és el teixit de relacions mercantils França deixa de vendre vins a Anglaterra i Holanda i aquí s`aprofita per produir vi i aiguardent  que s`exporta a molt llocs d`Europa i  comença el comerç Atlàntic.
El economista Sydney Pollak va traçar una línea a finals del Segle XVIII al Nord industrial i al Sur només hi havien la Lombardia i Catalunya industrialitzades,
Aquí es tirar endavant amb indústria petita i mitjana i també amb  l'agricultura.
Dins d'questes circumstàncies que s'obliga a un tancament de fronteres, es perjudica molt al desenvolupament a Catalunya. 


 
 








7  

No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...