miércoles, 27 de febrero de 2019

HEBRAÍSTICA

MANUEL FORCANO
LA CABALA
EL NOSTRE APUNT
   




EL nostre conferenciant, ens ha endinsat d'una manera pedagògica al món de La Càbala, el misteri dels mots, un món on s'hi han dedicat tants estudiosos del hebreu i ens apropa a  la cultura hebraica i com no, ens fa més a prop dels nostres avantpassats jueus o conversos i les influències culturals, d'aquests. Tot el que és l'estudi de la Càbala va tenir lloc a molts territoris propers, com per exemple, El Llenguadoc, Catalunya, Espanya i per a la resta del que significava d'Europa de llavors. Alguns dels nostres poetes podien espigolar amb paraules o significats aspectes i coneixaments d'aquesta matèria,  però per ser cabalista has de ser jueu i convidat per algun mestre d'allà, i altres requisits importants, ans al contrari,  no eres admès. 

Ve del Torà des de dalt del Sinaí, o muntanya, 
 5 llibres del Pentateu de la Biblia  que es recopilan en aquest llibre.  Es allò rebut: llei escrita la Torà i llei oral el Mishnà i Talmud pels rabins i la Càbala. A partit del segle XII hi ha nova manera d'interpretar la Bíblia. Podríen dir que els cabalistes són els místics de la Càbala i com a tals, tenen objectiu: unió mística amb Déu, i descobrir secrets de la Divinitat. Es pot formular una Càbala Teòrica dogmàtica i simbòlica, (líquida) on s'organitzen cantineles  i fins que entren en èxtasis i una Càbala Pràctica,  estàtica i màgica en que alguns cabalistes en practicar-la   van caure en supersticions.  Cada cabalista pot trobar diferents camins, comptant lletres, paraules etc i  gràcies a la numerologia s'obtindrà un sentit ocult.



El cabalista farà una lectura submergida en el text , en sentit horitzontal (Talmud) però analitzaran les paraules en sentit perpendicular, volen descobrir el "sentit amagat".   Hi ha tres temes en la Càbala, el Carro Diví,  (Profeta Ezequiel) La Creació  (  Gènesi) I i les Sefirot, cifra,  que s'analitza els atributs, emanacions, energies i forces... De com Deu deixa anar forces i energia mitjançant fer un forat (negre)   per a nosaltres, per  entendre i practicar l'arbre de la vida, que és la sistematització del atributs de la Divinitat, és com una escala d'atributs  i enfilant-nos per aquest arbre místicament, buscant la perfecció, per abastar-lo,  en  el punt més àlgic  d'aquest  l'Arbre .S'anomena l'èxtasi, que per qui hi arriba, es pot transformar i  escriure textes bellíssims. 



També se'ns parla del 7 Sefirots inferiors, el trencament de recipients (Kelim) i llavors es veu La creació com a remei al dualisme bé/mal, perquè Déu està patint, i ha creat per necessitat i tenim" la missió d'estar curant la Divinitat" i amb els 613 preceptes del Torà subsanarem el món creat...


No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...