miércoles, 23 de octubre de 2019

MEDICINA, SALUT.

Drogues, Medicaments i altres mirades.
Oriol Romaní 
22 d'Octubre de 2019.



Es farà un repàs del que han estat les drogues al llarg de la història, i el que són en diverses cultures, fent especial esment en un tipus específic de drogues destinades a paliar o curar, quan sigui possible les  dolències: parlem dels medicaments.
En definitiva, parlarem d'aquelles substàncies químiques que la humanitat sempre ha fet servir per gestionar el plaer o el dolor, cosa que il·lustrarem amb diverses diapositives..
Per entendre que signifiquen i com funcionen aquestes substàncies, cal tenir en consideració, a més de la pròpia substància, les condicions del qui les pren i els contexts on es prenen.
Centrant-nos ja en la nostra pròpia societat, discutirem els avantatges i els inconvenients dels diferents tipus de regulació -o de no regulació- de les esmentades substàncies, tenint en compte especialment la presència cada cop més abassegadora del mercat.
Finalment, tancarem amb unes breus reflexions sobre el paper de la ciència en
relació a les polítiques de drogues.                                                          0. R.   




El nostre apunt.
El nostre professor antropòleg que ha treballat en diversos camps d'investigació en aquest camp i ha col.laborat en el grup Igia, ens endinsa
en fenomens sociocultural  dels medicaments i en el cas de les drogues d'unes substàncies químiques amb conseqüències diverses. Ens esmenta cada tipus de droga, cada addició i els problemes de la dependència.  També explica tècniques  de neuroimatges que marquen diferents zones d'afectacions al cervell,  i per diferents motius.





La distinció entre droga-medicament  genera el prohibicionisme a principis del segle XX  amb efectes moltes vegades negatius, ens parla de finalitats curatives, pal·liatives i d'efectes secundaris. 
Ens endinsa en diferents cultures a traves de temps antics, i ens mostra gravats, pintures, estàtues, que mostren ja consum d'aquestes substàncies.
Sense abandonar un toc d'humor i col·loquial ens mostra un cartell de Jarabe Bayer de Heroïna del 1912 etc i ens mostra pel·lícules de divulgació, com "Juventud drogada".
Ens posa al dia en el problema de la droga, i la drogodependència, fenòmen 
característic de societats contemporànies i la capacitat d'avui en dia de produir drogues sintètiques, on hi ha un creixement de la indústria farmacèutica i del seu consolidat  monopoli. 
Cap al 1961  s'imposa a tot el món el Conveni dels Estupefaents  com a fenòmen socio-cultural.  Es deriven varis enfocaments, el problema comportamental, (Capacitat de sortir-se'n) i l'Adicció (Malaltia cerebral).
i amb tot s'ha de superar el estigma que pot representar i posar un centre de drogodependència a un barri, pot ser a priori rebutjat. 
Ens mostra tot unes derivades de les regulacions i els seus efectes en la societat i en les polítiques que s'apliquen en els diferents països.
Ens parla  dels medicament, us i abús, de les píndoles màgiques, de la gestió de medicament entre metges i pacients. D'elements com dolor i plaer, inherents al esser humà i de la diversitat cultural a la seva gestió i també de la neuropolítica on moltes vegades es busca culpar al cervell i s'arregla amb fàrmacs.
Hi ha hagut un col.loqui on s'ha continuat parlant d'aquest tema, tantes vegades estigmatitzat, i poc resolt en la seves propostes de regulació legals.
Ha estat un tema que no havíem tractat a l'aula i que ha obtingut interés i bona rebuda pels  nous coneixements i punts de vista!!      











No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...