viernes, 14 de febrero de 2020

HISTORIA DE L'ART CINEMA

11 Febrer de 2020
El Gran Musical Americà
Albert Beorlegui




El Gran Musical Nordamericà (II): El musical haurà d'adaptar-se a les exigències dels esdeveniments bèl·lics que arrenquen a finals de l'any 1939. Acabada la guerra, es consoliden noms que havien començat a despuntar, com el productor Arthur Freed, els directors Stanley Donen i Vincente Minnelli, i una nova generació d'actors, capitanejada per Gene Kelly. Xavier Cugat, Judy Garland, Carmen Miranda, Cary Grant, Frank Sinatra, són algunes de les altres estrelles que són protagonistes, combinades amb fragments de Noche y día, Levando Anclas, Un día en Nueva York, Cita en San Luis, Aquella noche en Río i Un americano en Paris.                                                          A.B.





En la introducció de la conferència, se'ns explica que el cinema sonor neix cap el 1927. Els primers films eren febles, fluixos, recordem "La calle 42" on  Bercley va marcar les bases, surten "Luces de Candilejas" Ginge Rogers i Fred Astaire, Trenta pel.licules va produir Fred Astaire  que queda desfasat als 1940.  Anys trentes amb Judy Garland etc  noms que es van anant  configurant. "Mago de Oz" serà el primer musical en que les lletres estaran integrades als protagonistes; cap als quarantes, el musical haurà de transformar-se exemple en "Tres dias de Amor y fe"



Un fet anecdòtic de la floreixen industria cinematogràfica, i poderosa arma de propaganda.Es va obrir un bar regentat per estrelles com  Marlene Dietrich etc on apareix en la mateixa cantina Xavier Cugat, dimensió mítica, el qual descobreix a Sinatra. 



Amb el technicolor  als 38 i 39 "Lo que el viento se llevó" és un altre valor del cinema, s'acostuma a integrar-lo de primer a les pel·lícules d'aventures,  es deixen les pel.lícules més melodramàtiques al blanc i negre. S'apropaven als ritmes llatins,sudamericans per tal de foragitar el comunisme. Creixen les grans productores, Metro Goldon Mayer, (la més luxosa) Columbia,(Torxa) tenia Rita Hayword, Mikel Curtis  "Noche y dia" , Gary Grand. Paramound ,
20 Ventury+Fox, (tenia Tirone Power" denominador comú: el simple entreteniment),  Universal Films etc A USA es remarca molt més que a Europa el paper dels productores, on aquí és mes notori el director.  



Llavors ve el barrejar dibuixos (Disney)en els films, en "Lavando anclas" amb G. Kelly i Tom Jerry a la gran pantalla, s'intenta transmetre la vitalitat.




Cool Porter al 1946 no es podia mencionar com a gay, ho porta al cinema camufladament, "Navidades Blancas"  Acabada la Segona Guerra Mundial, Hollywood començarà una nova etapa, Arthur Freed lletriste en  "El mago de Oz" "Cita en St. Luis" Un Americano en París, "Cantando bajo la Lluvia" "Gigi"
Amb "Bodes Reales" es recupera a Fred Astaire. Al 1945 s'inicia el musical més modern amb  Minnelli el qual estava obsesionat per "els aparadors" des de petit.Va rodar "Cita en St. Luis" recrea l'Exposició Universal i està casat amb Judy Garland que tenen Liza Minnelli, També en fa moltes més: "48 el pirata" "On the town"  "Un dia en NY, serà rodada in situ, es un trasbals en aquella època, i apareix també la música de Berstein, en "cantando bajo la lluvia"
El cim va ser Gene Kelly i Leslie Caron amb "Un americano en París" és una festa i orgia de color.





Resumin un viatge cap al cinema amb technicolor  , emocions i a una industria del cinema emergent on els actors havien de donar-ho tot perquè encara s'anaven perfeccionant tots els aspectes tècnics i havien de ser molt bons per portar a terme els exigents rodatges. 






No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...