sábado, 17 de abril de 2021

LITERATURA


20 D'ABRIL DE 2021

"ACOSTAMENT A L'OBRA DE CERVANTES,

EL QUIXOT I EL SEU PAS PER BARCELONA"


Mercè Romaní 

Ens centrarem en concret en el paper de Catalunya a la novel.la de “El Quixot”, però abans convé deixar molt clar quina mena de llibre és aquest;  de manera que les persones que no l’han llegit hi  trobin informació i estímul per posar-se a fer aquesta lectura, i les persones que ja l’han feta, l'hi trobin un enfocament que els faci pensar o parar atenció en aspectes que potser no tenien presents.

Repassarem la qüestió del gènere literari i la immensa aportació a la novel.la realista, el seu objectiu, les principals tècniques literàries que Cervantes empra i seguirem els tres fils que es van entreteixint a la majoria de capítols del llibre. Sobretot l’evolució que experimenten fins a esdevenir un tapís de l’entrada traumàtica al món modern, per part d’un petit propietari rural castellà. L’experiència a Catalunya és clau en aquest aspecte.

Els tres fils que segueix Cervantes i que analitzarem nosaltres són:

1.    Un llibre de llibres (metaliteratura)

2.    Història d’una amistat.

3.    Història d’una bogeria.

Al final llegirem l’elogi que el protagonista fa de Barcelona, ciutat on s’interessa per al negoci dels llibres, on a l'abandonar al seu subordinat, Sancho, es declara sobirà de la seva pròpia persona (democratització de les relacions laborals o interpersonals, en podríem dir) i on el somni cavalleresc es fa insostenible.




No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...