viernes, 11 de noviembre de 2022

BIOLOGIA, ANTROPOLOGIA

 EL DRET A  MORIR DIGNAMENT

ISABEL ALONSO DAVILA, 

8 DE NOVEMBRE DE 2022






La profesora i expresidenta de la Associació DMD, ens parla de la vida i la preparació per la mort, i per això es important conèixer les lleis per evitar patiments a la persona i/o als seus familiars més propers. Ens remet als Drets Humans  i ens diu la vida es un dret, i no una obligació i té un final que hauria de ser digne, i viure el millor possible el nostre procés de la mort. 





 Ens posa exemples i ens parla d'infantilització en alguns casos de paciens, també  de serveis paliatius, de si perdo la llibertat o de si perdo la dignitat, apropant-nos a aspectes filosòfics-socials de la vida. Ens descriu la Llei general de Sanitat 1986, d'Ernest Lluch i ens diu:" una bona informació ajudarà a prendre decisions".  També parlar d'un segon moment Conveni d'Oviedo de 1997 també del Conveni del Consell EU per a la protecció de Drets Humans i la dignitat de l'esser humá respecte a les aplicacions de la Biologia i de la Medicina.    


 El Consell d'Europa reconeix els Drets del Paciens. I ens posa en la tesitura de "que voldré si estic en procés de mort i no hem puc expressar?   Hi ha un article 8 ( de les Voluntats Anticipades i a Catalunya tenim "La Meva Salut" on en els  CAPS poden ajudar en els documents de Voluntats Anticipades.També tenim l'article 20 de l'Estatud de Catalunya del 2006 "Dret a viure amb dignitat"


Qui pot fer el Document de Voluntats Anticipades?  Tota persona major de'edat, amb capacitat suficient i actuant lliurament sense cap tipus de coacció, reflexionar que volem i el que no volem. Si vull demanar l'Eutanasia.  Nou dret del 2021. Hi ha d'haver un notari i registrar el document. En fi tot una exposició planera en l'explicació de temes tan feixucs per una persona que necessiti com expressar-se en els moments crucials de la vida cap a la mort,  i que va molt bé per l'interés que representa per tal de corraborar el titol d'aquesta conferència.








No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...