jueves, 1 de febrero de 2018

CIENCIES SOCIALS

El nostre apunt.
La Maternitat d'Elna
Assumpta Montellà







L'Assumpta Montellà autora del llibre ens va explicar, vicissituds i peripècies de l'exili cap a França un cop acabada la guerra civil. Encara que sense imatges ens vàrem fer càrrec de la situació i talment es va fer  tot un relat, ajustat a la cruesa dels fets que d'alguna manera es repeteixen  actualment i ens fa sentir la impotència  d'aquelles situacions i la tremenda injustícia que comporten les guerres i  a situacions que duen al límit  a qui les pateix en primera persona. Recordarem les escletxes de llum que també van fer suportable aquella desgraciada situació. Una d'elles va ser la Maternitat d'Elna que gràcies a una infermera suissa Elisabeth Eidenbenz es van poder salvar mig miler de vides abocades a desaparèixer.
Creiem que conscient i inconscientment cadascú de nosaltres va fer lloc al racó de la memòria per tal de tenir present tot aquest drama de la fugida,  que ens duu a fer-nos moltes preguntes avui encara. Abans els records fotogràfics eren en blanc i negre, i es poden veure al lloc dels fets, prop d'Argelés en el memorial que hi ha en aquest xalet de la Maternitat d'Elna  habilitat en  la planta baixa on hi resta una exposició permanent.  Val molt la pena fer-hi una visita.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...