lunes, 15 de octubre de 2018

HISTÒRIA

El nostre apunt
Octavi Mallorquí
9 d'octubre de 2018

El professor Octavi Mallorquí en la seva conferència ens apropa el que va ser la Revolució Russa i ens ho mostra amb audiovisuals i anècdotes  que ens ho fa molt amè i entenedor. A tall de resum podríem anotar:

 El règim autoritari tsarista no va poder fer front a la situació de crisi social i econòmica agreujada per la 1ª Guerra Mundial i en conseqüència va haver la caiguda del darrer tsar Nicolàs II.
Ara s'escau justament el centenari de la revolució. El que hauria pogut esser una transició moderada cap a la democràcia, es va convertir, amb l'aparició de Vladimir Lenin en una de les aventures revolucionaries més importants de la història de la humanitat.

Retrocedim des de el 1533 al 1894 amb Ivan el Terrible, llavors Rùssia es converteix en un Imperi. Per un costat té Alemanya frenant l'expansió i per l'altre Sibèria en estat de semiesclavatge; i fins fa 300 anys Sibèria  no pertanyia a Rússia. Els russos van passar l'estret de Bering fins Alaska, que se la van vendre. Finlàndia i Polònia formaven part de Rússia,  amb Nicolàs II .

La situació era dolenta al 1894. Diferents potències estaven Interessades  en els seus minerals i al mateix temps, el camp,  estava en situació precària. La majoria de pagesos eren  dependents dels terratinents i l'exercit no estava preparat per solventar la situació. I en mig de la situació, la Coronació del Tsar "bajo palio" va acabar amb tragèdia  (Iodinka) per l'aglomeració de gent. Coexisteixen  censura , fam i  repressió mentre la vida  del tsar que li costava governar,  estava dedicada sobretot als esports, fotografia, espiritisme.  La capital era a Sant Peterburg . En la situació externa russos i japonesos interessats ambdós per Corea, es declaren en guerra i els russos van perdre, amb la humiliació subsegüent. 

Durant el 1905 al Palau d'Hivern de Sant Peterburg, el 22 de gener , una manifestació pacífica acaba en "diumenge sagnant" . Revolució Potemkin a Odessa, Finalment el Manifest d'Octubre  de 1905 es crea la Duma, El Parlament, que el Tsar autoritza però és tan sols una obertura fictícia en mans de de Piotr Stolypin, ministre de l'Interior del Tsar fins 1911.Apareix Grigori Rasputin, pseudomonjo siberià, amb do d'hipnotitzar i  guarir malalties;  s'aprofita de la família del tsar que tenia l'hereu amb hemofília. en constant perill de mort.

Per els Balcans hi ha conflicte i Rasputin profetitza mar de llàgrimes si Rússia intervé  en el conflicte. Itàlia volia guanys territorials. Austria s'enfronta a Sèrbia. Sèrbia i Rússia es fan  aliats i Alemanya enfronta a Austria que li declara la guerra. 
El 20 de julio del 1914 Declaració de guerra (1ª Guerra Mundial) 
Canvien el nom de Sant Peterburg per Petrogard i el 1916 apareix el cos de Rasputin al riu Volga de mans d'un noble. Rasputin  preconitza que si el maten a ell, també morirà el Tsar. 

Situats al 1917 tenim la revolució de febrer, vagues obrers, manifestacions populars i gent que vol que s'acabi la guerra. El tsar abdica el 2 de març de 1917. Comandament de Alexander Kerenski Rússia es converteix en una República.
Però no s'acaba així perquè apareix en Vladimir Lenin , que es influenciat  per la mort del seu germà, per  Marx Engels i per Chernyshevski. El 1905 havia fundat el diari Prana i s'estarà a Polònia i a Suissa.  

La primera Guerra Mundial va resultar un conflicte de classes i serà el final del capitalisme, "Si el poble té armes pot tombar el poder" Un fet: el Kaiser Guillem entra en contacte amb Lenin sap que la Revolució de Febrer no ha canviat res de fons.  El porten a Sant Peterburg i Lenin hi va amb un tren segellat i es rebut clamurosament. ja que té al cap la revolució. 
(Previament , ell s'havia  preparat amb treballadoras de fàbriques i altres fonts.El 80% d'analfabets amb pocs anys es redueixen  a zero, gràcies també a Nàdia  Krupskaia, comisària de cultura. Lenin detingut a Sibèria es va escapar  a Suisssa )

El poble vol pa, terra i pau. Nosaltres hem de lluitar fins al final, diu Lenin. El poder existent i la revolució estan nivellats, dualitat de poders. 
El 10 d'octubre del 1917 esperen a les eleccions a fer un cop d'estat. Al Palau Smolny bolchevics anulen armament , el vaixell Aurora encorat llença un tret, llavors  els bolchevics assalten el Palau d'Hivern hi ha  Alexander Kerenski i el govern. Aquest fuig a l'exili disfressat de dona, gràcies a un cónsul de US. Els Bolxevics entren al poder.


En el context s'arriba al final de la primera Guerra Mundial, Rússia es rendeix, perd molt de territori: les Repúbliques  Bàltiques,  Polònia, Ucraïna i llavors s'inicia la Guerra Civil  Russa "blancs enfront  rojos" 
Durarà  del  1918 al 1922.  Els ataquen per totes parts als russos,  guanyaran els comunistes i es dona l'ordre per part de Lenin d'executar el tsar i família a Ekaterimburg. Stalin georgià abraça les idees comunistes, envia diners a Lenin per tal d'ajudar-lo amb la revolució  i més tard es farà amb el poder de la URSS..
.




No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...