jueves, 20 de diciembre de 2018

MÚSICA

EL NADAL I LA MÚSICA DELS PASTORS.
Joan Vives
18 de desembre del 2018

És un recorregut musical que parteix de la llarga tradició de música nadalenca que ha marcat la història occidental des dels temps medievals. La nostra singladura però comença en el barroc amb una mostra de la preciosa literatura musical que esdevé una metàfora de les ofrenes sonores que els pastors va oferir davant del pessebre al nou nat.                                                       J.V.



El nostre apunt

La música dels pastors, un recorregut per analitzar la capacitat simbòlica de les coses, per el que representa l'essència de la música, en aquest cas el naixement del Nen Jesús a un pessebre i uns pastors que s'acosten per fer ofrenes. El Nadal ens convida a la celebració, un element de tendresa el qual pren un sentit especial, en contraposició en altres èpoques de l'any més sòbries... Les músiques de polifonia es permeten per Nadal,  fem memòria de cançons com "El noi de la mare" segle XVII i apareix el ritme de siciliana, "Tan patan tam" aquesta tradició semiòtica que fa servir aquest ritme per Nadal. Se'ns explica el pas a la música de coral (Bach, Luter etc) a diferència de les escoles de música de lesEsglésies tradició de S. Agustí)  
S'evoluciona cap a concerts de Nadal i ens parla de diferents compositors (Arcangelo Corelli, 1690 va escriure a Roma a ritme de siciliana).  I se'ns parla del concert de Francesco Manfredini , amb la Pastoral de Nadal del pare Martini també d'una simfonia de Giuseppe  Valentine.
 A París també  hi havia tradició  (Versalles amb diferents compositors) la Musica de CharPointer una música de l'alegria "dels pastors ballant per la bonanova". Aquí tenim a Joan Cererols (benedictí de Montserrat) metre de capella, figura enorme, moltes músiques anunciant el naixement del Jesús. 
A centreeuropa, amb Bach una cantata cada dia, el conjunt dels set dies corresponien a l'Oratori.  Uns luterans que escrivien una Pastoral, una tradició que venia d'Itàlia per la comunitat de Leipzig. 
Messies de Hendel, proclama de Jesús Nat. 
Boquerini, de Luca escriu quintets amb dos violins i una guitarra i acaba amb els fandango que és el que ballen els pastors, la Pastoral de Boquerini,



 La Pastoral de Beethoven cant a la natura, rierol, tempesta; Cant d'acció de gràcia dels pastors,
Segle XIX totes les tradicions religioses s'intuia el ritme de la siciliana (Sibelius i altres)
Per acabar el poblet de Oberndorf als  Alp Suís Joseph Mohr i l'organista Franz Gruber ens deixen un joiel meravellós i que tots ens hem fet nostre, La Santa Nit, "silent Night"




Es escoltar aquestes músiques, el que ens aviva per la celebració d'aquestes tradicions i festes i que agraïm  i entenem millor, fent el seguiment de tota la seva evolució,  escoltant diferents fragments i gaudint d'aquestes composicions musicals.




No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...