jueves, 17 de enero de 2019

SALUT

  HÀBITS DE VIDA SALUDABLE
15 DE GENER DEL 2019
Carles Paytubí Gari






 Què cal fer per viure més i millor?
Parlarem de com viuré més i amb millor qualitat de vida considerant les indicacions de l'últim plà de salut de la Generalitat de Catalunya. Conceptuarem l'envelliment actiu segons la OMS. Gran part de la conferencia versarà sobre les principals recomanacions per aconseguir un envelliment actiu: 1) Control del pes corporal; 2) Vacunacions en regla (grip ipneumonia); 3) No prendre la decisió d'automedicar-se; 4) Alimentació cardiosaludable; 5) Exercici físic regular; 6) Ment activa; 7) Son reparador evitant begudes estimulants i sopars copiosos; 8) Beneficis de la rialla terapéutica; 9) Pensament positiu i augment de l'autoestima; 10) Relacions intergeneracionals; 11) Planificar el temps a la tercera edat ... agenda personal?. Finalitzarem la conferencia amb una sorpresa.

Dr. Carles Paytubí Garí





El nostre apunt
Ens endinsem d'una manera objectiva al Pla de Salut i les recomanacions de l'OMS definint l'envelliment actiu com el procés d'optimització de les oportunitats per la salut, participació i seguretat amb finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones. 



Se'ns cita diverses fons estadístiques, entre elles el 2014 hi havia més de 422.000 persones mes grans de 90 anys i al 2029 es preveu duplicar la xifra. Tot això passa per mantenir uns salut responsable amb control de pes, pressió arterial, colesterol, revisions anuals i alimentació saludable i exercici regular. 
Se'ns aconsella cada dia sortir de casa i mantenir la ment activa, amb tot un reguitzell d'exemples i bons hàbits : son reparador, rutines d'horaris, rialles terapèutiques, treballar el pensament positiu, l'auto-estima i promoure les relacions inter-generacionals, planificar el nostre temps i l'agenda personal,  el conferenciant ens va  donant idees i consells diversos  i va desenvolupant  cada un d'aquest ítems. 




 Llavors  ens posa unes imatges evocadores, que ens fan somriure i al mateix temps anotem algunes idees o aforismes que ens cita:
"Fes tot allò que havies pensat que faries quan fossis gran".
" Al final lo que importa no son los años de vida , sinò la vida de los años" (Abraham Lincoln)
"La mayor rèmora de la vida es la espera del mañana i la pérdida del dia de hoy" (Seneca)
"Angustiase Vd mañana (Agustí Altiseny)
"No et prenguis la vida massa seriosament doncs al cap i a la fi no sortiràs viu d'ella"




Al final hi ha col.loqui amb preguntes sobre temes concrets, com el control de la son, colesterol etc 
i diversos aspectes de paramètres de salut que es van modificant  i vacunes, que ens aclareix amb molt de gust, el Dr Paytubi.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...