viernes, 10 de mayo de 2019

HISTÒRIA

El nostre apunt.
La Construcció de Refugis Antiaeris durant la Guerra Civil.
Josep Maria Contel
7 de Maig de 2019


La construcció de refugis antiaeris arrenca dels bombardejos del 1937-1939
sobretot per avions Saboya 89,  que en prou feines es faran servir per les altres guerres europees. El nostre conferenciant ens endinsa en les vicissituds i dificultats d'aquesta època en exemples que encara perviuen i en documents històrics provinents de fons d'arxius, per exemple, del arxiu municipal del Districte, Plaça Diamant, Revolució i Roque B. i també de particulars. 


  
La societat civil es mobilitza, el primer Savoya datat el 1937 (després de llençar una bomba al Liceu el 8/8/1939). Es troben els veïns al cinemes Verdi (La vetlla) i s'han d'abonar quotes, 2 pessetes a la setmana i tindran uns drets, carnets i normes : Sols s'utilitzaran en temps d'alarma.


En aquest context es comptarien uns 1400 refugis  de tres tipologies: Clavaguera i col.lector, se'n compatibilitzaran uns 24. Tipus Col.lectius (plaça Tetuan, Places de Gràcia) (35 fets per l'administració,11 d'aquests pel Sindicat CNT) i  9 tipus familiar, en els quals  s'entrava per dins. Exemple el de la plaça del Sol poden ser excavats a 4 mts perquè està fets en formigó capacitat per 2000 persones. Idea de després convertir-los en banys Públics. Actualment acabat essent un parking.


En l'apartat de publicacions tenim el llibre del regidor Manuel Muñoz amb el llibre "Com construir refugis". En alguns casos es feien servir materials d'enderroc dels mateixos bombardeigs d'esglésies i edificis. També hi ha ajut tècnic de topògrafs. En alguns hi trobem  pous de ventilació.  Curiositats c/ Mallorca, hi havia el del  Palau de les  Heures,  refugi que utilitzar Lluís Companys, President de la Generalitat. L'enllumenat en alguns era de 12 volts amb llum d'emergència, doble interruptor i dos corrents de bateries. Alguns disposaven de piques d'aigua, lavabos i cisterna. i enfermeria. però eren pocs.  El 26/1/1939 que van acabar els bombardeigs  no es van tapar els refugis fins al Maig. 



Es va fer enumeració de gran quantitat d'ells i de la seva ubicació. I amb el col.loqui van sorgir anècdotes, curiositats i memòria de tràgics records per algun familiar dels assistents. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...