miércoles, 15 de mayo de 2019

MÚSICA

El nostre apunt
Maria Callas
Una vida d'òpera
Enric Mayolas

Se'ns fa un resum de la vida de la diva, des del naixement  a New York 4/12/1923 fins 16/9/77 a París. Una infància amb precarietat i havent d'emigrar amb la mare a Grècia,  El pare es queda a USA. Poc afavorida però amb una memòria excepcional i unes condicions musicals favorables, afegint la seva gran capacitat de treball.




Ja concursa a un musical als 11 anys. Ella però se sent sovint  utilitzada pels seus propers. Té la sort d'escoltar a Rosa Ponsella cantant Norma.
Serà un primer referent. També coneix Elvira Hidalgo (Vallderoures) al Conservatori d'Atenes  la seva  professora  i amiga durant tota la seva vida: la seva mentora. Debuta en el rol de Sour Angèlica "per aclarir la veu". El 1942 debuta a Atenes amb 19 anys cantant La Tosca, a l'aire lliure". Al 1945 es retroba la família a USA . Té un episodi agradolç al Metropolitan de New York , degut a uns contractes firmats a darrera per el seu pare i Bagarozy. Refusa el MET amb 23 anys i al 1947 debuta a Arena de Verona amb Gioconda amb Tullio Serafin Coneix Meneghini, marit i protector, però es porten 30 anys.  Zennatello la contracta  i Tullio Serafin director, l'aconsella que estudiï i no ho deixi.  Hidalgo sempre l'acompanyarà en les seves actuacions.
És a Venecia on mostra les seves capacitats  i on es casa amb Batista Meneghini representant, però ella no se sent cómode. Descobreix en "Norma" allò que busca i li agrada cantar, seguint els acords, "crechendos i diminuendos".Cada nota té el seu valor i s'ha d'entendre bé, i en fa paradigma.
Tullio Serafí la porta al Fenice per fer Walkiria i descobreix les potencialitats, pot expressar amor, odi, gelos, tristesa nostàlgia, força etc més enllà de la bellesa.
Utilitza tècniques vocals diferents i inflexions de veu en obres molt diferents.
Ella formula: Respecte al text, comprensió, servir a la música, disciplina i magnetisme, "Deixem el manierisme i tornem a la manera d'abans, "El secret és a la partitura" diu: Jo tinc un gest per a cada òpera. La Maria treballa amb una rigorositat brutal, a l'Escala de Milà tenim a la Callas fenomènica. Té contactes amb Visconti, amb la Traviata coneix a Bernstein i a Onasisi molts d'altres vinculats al món de la musica i la fama. Per fer Medea s'aprima i ella es veu, tal com es vol veure...



En aquesta etapa dona 132 funcions en 23 papers d'amor i odi.  Al 1960 flueix un esgotament, i després de trencar amb Onasis es diu "Cantaré sols per a mi i vull viure com una dona corrent". i el 1962 Onasis es casa amb la Jakie la qual cosa fa que es desfaci  el seu món.







El 1975 es mor fill i pare Onasis i ella esta reclosa a casa d'uns amics francesos.
Li falla la veu, entra en depressió  i al 1977  mort sola a París havent aconseguit nivell d'excel·lència  artística i de drama vital. 
En resum varem gaudir d'una diva de la òpera amb uns films i fotos extraordinaris i varem fer memòria visual i auditiva  i vam tenir l'oportunitat d'apropar-nos a ella amb millor coneixement d'un  personatge tan excepcional. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...