jueves, 16 de marzo de 2023

CIENCIA: MATEMÀTIQUES

LES GRANS DONES MATEMÀTIQUES AL LLARG  DE LA HISTÒRIAQUÈ EN SABEM

Margarida Espona Donés

14 DE MARÇ DE 2023


Les grans dones científiques de la història, i en particular les dones matemàtiques, han estat invisibilitzades i per això no les coneixem. En primer lloc hem esmentat les principals dificultats que han tingut aquestes científiques, com és la prohibició de l’accés de les dones als estudis universitaris i hem donat exemples concrets d’invisibilització.

Ens hem aproximat a les vides apassionants d’algunes matemàtiques d' història i a través d’anècdotes hem conegut les peripècies que van viure per tal de superar els obstacles amb què es trobaven.


 Hem iniciat el viatge amb Hipàtia d’Alexandria i hem seguit amb Sophie Germain, Sofia Kovalevskaya i Emmy Noether. També hem descobert les primeres dones que han estat reconegudes recentment amb els grans premis internacionals de matemàtiques, com són Maryam Mirzakhami, amb la medalla Fields, i Karen Uhlenbeck, amb el premi Abel. D’altra banda, també hem tingut dones matemàtiques pioneres a Catalunya. L’Assumpció Català, la Griselda Pascual i la Pilar Bayer han estat grans doctores que han obert camí amb valentia. Finalment, hem fet una reflexió sobre la importància de garantir l’accés universal a l’educació i fomentar l’empoderament de les dones i les nenes per tal d'assolir una igualtat plena.         M.E.




No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...