viernes, 27 de octubre de 2023

ARQUEOLOGIA i HISTÒRIA

 La masia i la seva evolució al llarg dels anys.

Assumpta Serra

24 d'Octubre de 2024




L'edifici de la masia, considerat emblemàtic i identificatiu del nostre món rural, es va anar formant a poc a poc fins a arribar als tres pisos i tres cossos al s. XVI.Es pot considerar que, des dels seus inicis, s'ha anat formant segons les necessitats dels seus habitants. A aquestes necessitats cal afegir-hi les possibilitats tècniques i els contextos socials i econòmics i històrics. Per això, podríem conèixer la història de Catalunya seguint l'evolució d'aquest edifici.

Aquest és el propòsit d'aquesta conferència: presentant sempre la situació històrica començarem al s. XI, quan és un habitatge que compleix amb el mínim necessari; passarem pel XII, en què viu alguna modificació, i continuarem fins als s. XIII i XIV, quan ja s'aconsegueix un edifici de dos cossos i dos pisos. Veurem que totes aquestes modificacions es fan tenint en compte el sistema arquitectònic de cada moment, com el romànic o el gòtic.


Després dels desastres dels s. XIV i XV, tant naturals com socials, arribarem a la masia del s. XVI de tres pisos i tres cossos i en veurem la distribució interior, tant en aquelles parts construïdes en aquest moment com l'adaptació de les que ja funcionaven.

L'economia i l'emplaçament marquen diferències, així, veurem que els s. XVII i XVIII queden marcats per uns canvis econòmics que impacten en la masia, tant a l'interior com a l' exterior, i que vindran donats segons el sistema de vida dels propietaris: rendistes o participants en la producció. Amb tot, la masia conformada com una unitat ben organitzada no experimenta modificacions.

També introduirem les masies modernistes o indianes.L' últim punt de la conferència el dedicarem a la construcció de capelles o esglesietes privades en masies potents.                                                                                        A. S.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

LITERATURA: LA PERSONALITAT LITERÀRIA DE FRANCESC VIVENÇ "EL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB"

  LA PERSONALITAT LITERÀRIA  DE FRANCESC  VICENÇ GARCIA "EL RECTOR DE VALLFOGONA" MARIA ISABEL PIJOAN  7 DE MAIG DEL 2024 Gran poe...